Indien

Indien är en förbundsrepublik i södra Asien. Det är det världens största land till ytan, det näst folkrikaste landet men även den befolkningsmässigt största demokratin i världen. Indien kallas därför ofta för "världens största demokrati".

Indien gränsar till Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Till land gränsar Indien till Pakistan i väster, till Kina, Nepal och Bhutan i nordost och till Bangladesh och Burma i öster. Sri Lanka, Maldiverna och Indonesien i Indiska oceanen är andra länder som ligger nära Indien. Indiska halvön var hem för Induskulturen och ett område för historiska handelsleder och stora imperier. Det har förknippats med ekonomisk och kulturell rikedom under stora delar av sin långa historia. Här uppstod fyra stora världsreligioner; hinduism, buddhism, jainism och sikhism. Indien annekterades gradvis av Brittiska ostindiska kompaniet från början av 1700-talet och koloniserades av Storbritannien från mitten av 1800-talet. 1947 blev landet självständigt efter en självständighetskamp som till stor del präglades av icke-våldsamt motstånd.

Indien är en förbundsrepublik, bestående av 28 delstater och sju unionsterritorier. Landet har världens tolfte största ekonomi mätt i nominell växelkurs och den fjärde största mätt i köpkraft. Ekonomiska reformer har förändrat Indien till den näst snabbast växande ekonomin, men landet lider fortfarande av stor fattigdom, analfabetism och undernäring. Indien är ett mångreligiöst, mångspråkigt och multietniskt samhälle som även hyser en mångfald djur och växter i ett stort antal skyddade områden.

Sevärdheter i Indien

Indien är ett land med många sevärdheter. De som väljer att resa till Indien under sin semester har en uppsjö av sevärdheter att beta av under sitt besök. Indien är dock ett mycket stort land och avstånden mellan sevärdheterna kan vara långa.

Taj Mahal är ett mausoleum i staden Agra som mogulhärskaren Shah Jahan lät uppföra över sin älsklingshustru Mumtaz Mahal. Byggnationen påbörjades 1632 och slutfördes omkring 1643. Under arbetet med Taj Mahal var många arkitekter involverade, men Ustad Ahmad Lahauri framstår som den som troligen haft störst inflytande. Även Ustad Isa har angetts som en möjlig kandidat till detta, men det har visat sig svårt att verifiera detta.

Taj Mahal är ett praktfulla exempel på mogularkitektur, en stil som kombinerar element från persisk, turkisk och indisk arkitektur. Det vita kupolförsedda mausoleet är den mest kända delen av monumentet trots att Taj Mahal består av många olika byggnader.

UNESCO tog 1983 upp Taj Mahal upp sin världsarvslista med motiveringen: "ett universellt beundrat mästerverk bland världsarv". 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk.

Till startsidan