Kiel

Kiel är huvudstad i förbundslandet Schleswig-Holstein i nordvästra Tyskland. Kiel är den största staden i Schleswig-Holstein och en traditionsrik universitets- och hamnstad. Kiels hamn är en av den viktigaste i Östersjöområdet och har stor betydelse för färjetrafiken till och från de skandinaviska länderna. Förbundslandets näst största stad är den anrika Hansastaden Lübeck.

Från Kiel går motorvägen A7 söderut mot Hamburg, och samma motorväg leder även norrut mot Flensburg och gränsen till Danmark.

Historia

Kiel fick sina stadsrättigheter 1242 och 1283 blev staden medlem i Hansan, men uteslöts ur Hansaförbundet 1518 då de anklagades för sjöröveri. 1665 grundades Kiels universitet Christian-Albrechts-Universität (CAU). 1773 hamnade Kiel under danskt styre och under den s.k. Kosackvintern 1813 intogs Kiel av svenska trupper. 1814 hamnade Kiel åter under danskt styre, men redan 1815 bröt sig staden loss och blev medlem i det tyska förbundet.

1865 flyttades marinbasen i Danzig till Kiel vilket inledde stadens utveckling till storstad. Med marinen i staden kom en stark utveckling för mekaniska verkstäder och skeppsvarv som Krupp Germaniawerft och det som idag är HDW. I samband med grundandet av det Tyska riket 1871 blev Kiel en Reichskriegshafen. Mellan åren 1899 och 1910 fördubblades befolkningen från 100 000 till 200 000 då varvsindustrin blomstrade genom stora ordrar från bl.a. tyska marinen. 1895 öppnades Kielkanalen under namnet Kaiser-Wilhelm-Kanal vilket innebar att Kiel blev den tyska marinens huvudhamn.

1918 startade matroser i Kiel ett uppror. Detta blev startskottet för revolutionen som ledde fram till Weimarrepublikens grundade.

Efter första världskriget hamnade Kiel i en ekonomisk recession. Stadens många industrier med tillverkning åt marinen försvann till stora delar som följd av Versaillesfördraget. Under 1930-talet startade nazistregimens en militär upprustning som ledde till att Kiel gick bättre ekonomiskt. Kiels viktiga läge för den tyska marinen och dess rustningsindustrier ledde till massiva bombningar av staden under slutet av andra världskriget.

1945 hamnade Kiel under brittisk ockupation och 1946 blev Kiel huvudstad i delstaten Schleswig-Holstein. Efter kriget kom många tyska flyktingar från Baltikum, Ost- und Västpreussen, Pommern och Mecklenburg att bosätta sig i Kiel.

Ekonomi och näringsliv

Kiel har sedan länge präglats av varvsindustrin där man tillhört Europas stora, bl.a. genom Howaldtswerke Deutsche Werft AG. Idag finns delar av varvsindustrin kvar men Kiel är nu för tiden framförallt en stad knuten till tjänstesektorn. Kiel är dock fortfarande en av Tysklands viktigaste hamnstäder med färjeförbindelser till bl.a. Norge, Danmark och Sverige. Stena Line trafikerar dagligen sträckan m mellan Göteborg och Kiel och Color Line trafikerar dagligen sträckan mellan Oslo och Kiel. Antingen åker man bara över till Kiel för att handla eller så tar med bilen och fortsätter söderut i Tyskland och Europa.

Till startsidan