Så fungerar en bilförsäkring
Bilförsäkringarnas uppbyggnad har sett ut på ett liknande sätt under många år och i princip alla försäkringsbolag har samma struktur på sina bilförsäkringar. Ändå är det relativt vanligt att man som bilägare inte känner till de grundläggande strukturerarna i detta trygghetsskydd. Här går vi igenom hur en bilförsäkring är uppbyggd för dig som undrar detta.
Bilförsäkringens tre delar
Som alltid när man skall skaffa en försäkring i allmänhet och en bilförsäkring i synnerhet så är det viktigt att jämföra olika bilförsäkringars pris och villkor. För att du skall göra detta så bra och effektivt som möjligt behöver du känna till följande tre delar:
- Trafikförsäkringen: Denna är den lagstiftade och alltså nödvändiga delen av en bilförsäkring. Den är till för att skydda dig om en allvarlig olycka skulle inträffa och du skulle skada andra människor eller annans egendom. Den ger alltså inget skydd för din bil utan endast för det som du kan åsamka på saker och personer med din bil.
- Halvförsäkring: I en halvförsäkring ingår också trafikförsäkringen som en del men dessutom så får du också skydd för skador på din bil. Innehållet i halvförsäkringen kan variera något mellan olika försäkringsbolag men innehåller oftast skydd för olyckor och skador på bilen, inbrott, brand och stölder från bilen. Viktigt att påpeka är att den oftast inte innehåller skydd på vagnskador men däremot det viktiga rättsskyddet som hjälper dig ekonomiskt om du hamnar i en rättslig tvist av något som du och din bil åsamkar.
- Helförsäkring: I denna del av försäkringen ingår både trafikförsäkring och halvförsäkring. Dessutom lägger man ofta till ett skydd mot vagnskador och andra mer specifika olyckor som tex om din mobiltelefon skulle bli stulen eller kanske en drulleförsäkring. Detta varierar dock från försäkrings till försäkringsbolag.
Vilket skydd behöver du?
Så vilket skydd är man egentligen i behov av som bilägare? Eftersom det blir dyrare och dyrare ju mer skydd du vill ha i din bilförsäkring så är detta förstås även en ekonomisk fråga. Men med en halvförsäkring så kommer man oftast ganska långt och kan vara trygg med att ha en stabil försäkring till sin bil. Visserligen skulle man kunna rekommendera endast en trafikförsäkring om du inte är orolig för om bilen skulle förstöras helt i en trafikolycka. Men då missar du även det rättsskydd som man får i denna vid rättsliga tvister. Det är alltså i dagens läge rekommendabelt att ha minst en halvförsäkring och vill du ha extra skydd så bör man skaffa en helförsäkring.
Vill du sälja din bil? Kolla då in vikoperdinbilvasteras.se