Ukraina
Ukraina är en republik i Östeuropa. Landet gränsar mot Rumänien, Moldavien, Ryssland, Polen, Slovakien, Ungern och Vitryssland. I söder har Ukraina kust mot Svarta havet. Ukrainas huvudstad Kiev är också landets största. Odessa och Dnipropetrovsk är exempel på andra stora städer i landet. Till ytan sett är Ukraina det näst största landet i Europa efter Ryssland.
Ukrainas geografi
Det ukrainska landskapet är mestadels ett platt, fruktbart slättland och högland som delas upp av ett antal floder; Dnepr, Donets, Dnjistro och Buh. Alla dessa rinner söderut och mynnar i Svarta havet eller det mindre Azovska havet, som är en stor vik i Svart havet. Ukraina är ett bördigt land med svartjord och många floder, och är således en viktig jordbruksexportör för resten av Europa. Mot Vitryssland finns skogsmarker. De enda bergsområdena är Karpaterna i väst där man hittar toppar uppemot 2 000 meter över havet, samt de mindre Jajlabergen på Krimhalvöns sydkust. Den viktigaste floden är Dnepr som rinner genom Ukraina från norr till söder. Dnepr mynnar ut i Svarta havet vid Cherson strax norr om Krimhalvön.
Större delarna av Ukraina har ett tempererat kontinentalklimat, men längs Krims sydkust råder vanligtvis medelhavsklimat. Nederbörden är ojämnt fördelad, med mest i väst och norr, och mindre i öst och sydöst. Vintertemperaturen varierar från kyligt vid Svarta havet i söder till kallt i inlandet. Somrarna är varma över större delen av landet, men i regel är det varmast i söder.
Under Sovjettiden var Ukraina de höga kommunistledarnas semesterparadis då det är medelhavsklimat vid Svarta havet. Populära turistmål är Lviv, Kiev, Odessa och Krim med dess Svarta havs-riviera. Ukraina kräver inte längre visum för turistbesök, vilket gör landet mer attraktivt för turister från Västeuropa.