Uniform Resource Locator (URL)
Uniform Resource Locator (URL) är den korrekta benämningen för en webbadress, t.ex. http://www.favoritrecept.com.
URL uppfanns 1989 av Tim Berners-Lee i samband med lanseringen av World Wide Web. URL:en är konstruerad för att peka ut webbsidor och filer på Internet och tala om hur de kan hittas. En URL kan också användas för att hitta en fil på den lokala datorn, där det istället kallas för Uniform Resource Identifier (URI).
T.ex. består URL:en http://www.favoritrecept.com:80/recept.asp?page=recept#Entrecote av sex olika delar som var och en visar olika information som är nödvändig för att hitta den rätta informationen.
- http: talar om vilket protokoll som skall användas. I detta fall används protokollet HTTP (det vanligaste protokollet på World Wide Web). Allt som följer efter kolon beror på vilket protokoll som man har angett i URL:en. Andra vanliga protokoll är FTP (ftp://användarnamn:lösenord@domain.tld/mapp/fil.xxx) eller file:// för en fil lokalt på datorn. Protokollet kan också avgöra vilket program datorn ska använda för att öppna länken, till exempel öppnas irc: i IRC-klienter, mailto: i E-postklienter och dchub: i fildelningsprogrammet Direct Connect.
- //www.favoritrecept.com talar om vilken domän webbläsaren ska leta sig fram till. Genom domännamnssystemet omvandlas domännamnet till en IP-adress, som även kan skrivas in direkt i exempelvis adressfältet på webbläsaren.
- :80 talar om vilken port på mottagardatorn/servern som ska användas. TCP-port 80 som används i det här fallet är standard vid kommunikation med en HTTP-server och behöver därför inte anges explicit.
- /recept.asp visar vilken fil på servern som eftersöks. Ofta består denna del av ett filnamn, inklusive dess läge i mappsystemet relativt någon för webbservern definierad rotkatalog. Snedstrecket avskiljer element i en hierarki, men i övrigt är tolkningen beroende på webbserverns inställningar.
- ?page=recept är extra information som skickas till servern, ofta parametrar till ett datorprogram som (explicit eller implicit) anges genom filnamnet. I detta fall ska vi gå till sidan "recept".
- #Entrecote talar om för webbläsaren att den ska hoppa till stycket "Entrecote". Denna del skickas inte till webbservern utan tolkas lokalt med hjälp av ankaren som ingår i webbsidans HTML-kod.